Alergije u zraku ?

AUCH! Alergije u zraku!?

Alergen je svaka tvar koja je nakon unošenja u organizam sposobna pokrenuti imunološku reakciju. No, neke se tvari ubrajaju u češće alergene, poput peluda biljaka, grinja iz kućne prašine, dlaka životinja, spora plijesni, nekih namirnica, lijekova, konzervansa i aditiva iz hrane i pića kao i otrova koje luče insekti nakon uboda. Alergeni najćešće ulaze u naš organizam udisanjem, Ovisno o vrsti alergena i mjestu ulaska u organizam razlikujemo alergijske bolesti dišnog sustava (alergijska hunjavica, astma), alergijski konjuktivitis, alergijske bolesti kože (urtikarija, atopijski i kontaktni dermatitis), probavne alergijske bolesti i alergijske reakcije na lijekove i ubode insekata.

Koncentracija polena alergenih biljaka je najveća u proljeće kada polinira i najveći broj drveća koje produkuje ogromne količine polena. U ljetnjim mjesecima, koncentracija polena je visoka, ali broj zrna je uglavnom stabilan. U jesenjem periodu dominira polen zeljastih biljaka (korova). Distribucija polena je veoma ovisna od godišnjeg doba, mjeseca, sedmice, pa i dana.

Iz Laboratorije za palinologiju, možete dobiti uvid u broj polenovih zrna po mjesecima na području Kantona Sarajevo iz 2010 godine. (CEPRES, 2010)

Kako ublažiti simptome alergije (?) i zaštititi se da oni ne ulaze u nos, pluća i krvotok. Naša Vogmask je certificirana i napravljena da te štiti od polena, bakterija i drugih čestica u zraku do 0,3 mikrona! Vogmask je savršena zaštita protiv alergije. Ovo je naš dizajn Candide. Pogledajte i ostale maske na našoj FB stranici.


Podijelite ovaj članak:

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment

×
×

Košarica