Izađite na sunce!

Tokom ranog ljeta počinje sezona cvjetanja trava, od kojih su mnoge vrste jaki alergeni. Istraživanja pokazuju da od ukupnog broja biljnih vrsta čak jedna četvrtina ima alergena svojstva. Gotovo svaka treća osoba boluje od povremene ili stalne alergije, a svaka deseta ima simptome kojima ne pridaje veliku pažnju što može dovesti do puno kompleksnijih bolesti disajnog i imunološkog sistema, koje ugrožavaju 15-25% populacije.

Pored drveća i šiblja, tu su još i trave, razne hortikulturne i agrikulturne vrste, različiti korovi poput ambrozije ili pelina, pa i zeljaste biljke kojih se u određenim mjesecima treba čuvati. Npr. tokom mjeseca maja čuvajte se bijele vrbe, ive, crnog bora, bijelog jasena, oraha pa i breze jer ovo drveće izaziva jake alergijske rekacije. Kako bi izbjegli alergijske reakcije preporučuju se različite mjere opreza i prilagođavanja ponašanja, kao npr. izbjegavanje pojedinih dijelova grada. Osobama koje tokom ranog proljeća (u vrijeme cvjetanja drveća), često pate od alergijskog rinitisa, preporučuje se da što više vremena provedu u visokoplaninskom području (iznad granice šume). Za razliku od toga, osobama koje su alergične na polen trava preporučuje se što duži boravak u šumskim ekosistemima tokom ljetnog i ranojesenjeg perioda.
Kako, ipak, svoj život ne bi protračili kod kuće rješenje je svakako Vogmask respiratorna maska za lice koja smanjuje čak 95% alergena, kao što su polen i drugi alergeni, uz filter koji pored polena blokira plijesni, viruse i bakterije.

Izađite na sunce i uživajte u životu i druženju sa svojim najmilijim.

Podijelite ovaj članak:

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment

×
×

Košarica