Stop alergijama

Sa toplijim vremenom, nažalost, stižu i problemi poznati kao alergija na polen, proljetni problem, ljetnji problem, jesenji problem. Čestice polena su toliko sitne da mogu da budu gotovo nevidljive, ali svake godine je sve više stanovnika naše planete osjetljivo na njih. Oči se zacrvene, nos curi, očni kapci nateknu, kišete, kišete, kišete… ako već ne počnete i da se gušite.

U proljeće alergije najčešće izazivaju ljeska, breza i neke vrste vrbe, u ljeto divlji pelen, a od avgusta do oktobra korov ambrozija. Znači, dok je toplog vremena, biće i polena.

Kako se zaštiti od alergije na polen?
Koncentracija polena u vazduhu, najveća je ujutru, pa se u tom periodu ne savjetuje provjetravanje stana. Tokom dana, sa porastom dnevne temperature, koncentracija polena se smanjuje.

Mnogi i ne znaju da boluju od alergije, misleći da zbog simptoma poput šmrcanja, kihanja, kašljanja, peckanja i svraba u nosu imaju gripu ili prehladu. To se svakako mora provjeriti pregledom kod ljekara specijaliste, najbolje alergologa.

Poleni drveća su aktuelni do kraja aprila, nakon čega slijede poleni trava, pa zatim korova, koji su i najagresivniji.

Ono što najviše muči alergične osobe je polen ambrozije, koji je veoma aktivan u vazduhu i trajaće do jeseni. Na sreću, vrijeme s padavinama kakvo je bilo proteklih dana ide na ruku osobama alergičnim na polen, jer takvo vreme snižava koncentracije polena u vazduhu.

Ljekari upozoravaju da su najveće koncentracije polena prije podne kada je sunčano i vjetrovito vreme. Poslije podne, u kasno veče i poslije rose ili kiše treba ići u šetnju i provjetravati prostorije. Takođe ljekari preporčuju da se od 11 sati do kasnih popodnevnih sati otvaraju prozori u domovima.

Uz terapiju protiv alergije, mozete se zaštiti od polena i respiratornim maskama. Vogmask je respiratorna maska visoke kvalitete.
Filter blokira polen, plijesni, viruse i bakterije.
Višekratna maska na kojoj se može filter ručno čistiti.

Podijelite ovaj članak:

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment

×
×

Košarica