Zagađenje zraka, čestice i šta zapravo udišemo ?

Čestica uglavnom ne možete vidjeti golim okom. Mogu biti veće ili manje a tako su i podjeljene u grupe:

VELIKE čestice su veličine od 2,5 do 10 mikrona (oko 25 do 100x tanje od ljudske kose.
Ove čestice zovemo PM10 čestice. Ove česiice nastaju usljed usljed svih vrsta sagorjevanja, uključujući motorna vozila osim sagorjevanja prirodnog gasa. Ove sitne čestice su oko 30 puta manje od širine dlaka na glavi i dovoljno su male da ih unesemo kroz naše odbrambene dlake u nosu i u naša pluća. Međutim, ove čestice, zbog svoje veličine, dospijevaju do gornjeg dijela pluća.

MALE čestice su sitne i one su manje od 2,5 mikrona (100x tanje od ljudske kose).
Ove čestice nazivamo PM2.5. One nastaju usljed svih vrsta sagorijevanja, uključujući motorna vozila, elektrane, loženja na drvo, ugalj, pelet ili neko drugo čvrsto gorivo, šumski požari, spaljivanjem poljoprivrednih površina kao i nekim industrijskim procesima.

Čestice se sastoje od mikroskopskih tijela, koje su toliko male da mogu prodrijeti u pluća i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. I PM10 (velike) i PM2.5 (male) čestice mogu uzrokovati zdravstvene probleme, posebno respiratorne bolesti (pluća i dišnih puteva). Naročito opasne su PM2.5 čestica koje mogu da prodiru duboko u pluća jer se sastoje od otrovnih tvari (kao što su teški metali i organski spojevi koji uzrokuju rak). PM2.5 čestice mogu izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje, veće nego PM10 , dakle dok PM10 priča završava na plućima, PM2.5 može proći od naših pluća i u naš krvotok. Tako će se raširiti po našem tijelu i to ih čini “nevidljivim ubicama”.

Što smo višei duže izloženi česticama, to je gori efekat po zdravlje. Zdravstveni problemi kao rezultat izloženosti kontaminiranim česticama su:

– Kašalj i teško disanje
– Nepravilan rad srca
– Pogoršanje stanja astme
– Plućni problemi ( smanjenje plućne funkcije, iritacija disajnih puteva i respiratorne hronične bolesti)
– Prerane smrti kod ljudi sa bolestima srca i pluća

Prilikom izloženosti štetnim česticama, najviše pogođene osobe su osobe sa srčanim i plućnim bolestima, kao i djeca i starije osobe. Međutim, čak i ako ste zdravi, može doći do privremenih simptoma od izloženosti povišenim nivoima opasnih čestica u zraku.

Podijelite ovaj članak:

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment

×
×

Košarica